Baldur’s Gate 3 arvostelu

Baldur’s Gate 3 arvostelu
Kuvalähde: Steam

Baldur’s Gate 3 on Larian Studiosin kehittämä jatko-osa suositulle roolipelisarjalle. Peli julkaistiin alunperin Windowsille elokuussa 2023. PlayStation 5:lle ja macOSille se julkaistiin syyskuussa 2023. Xbox Series X/S:lle peli julkaistiin joulukuussa 2023. Pei oli saanut ennakkojulkaisunsa kuitenkin jo vuonna 2020.

Peliä on mahdollista pelata joko yksinpelinä tai moninpelinä, jossa tehdään yhteistyötä muiden pelaajien kanssa. Pelaajan on myös mahdollista luoda yksi tai useampi hahmo ja pelata yhdessä valmiiksi luotujen hahmojen kanssa.

Baldur’s Gate 3 sijoittuu Dungeons & Dragons -pelin maailmaan eli Forgotten Realmsiin. Maailma on täynnä fantasiahahmoja, kuten kääpiöitä, haltioita jne. Jos mietit pelin hankkimista, lukemalla peli arvostelut saat kuvaa siitä, millainen peli on kyseessä. Baldur’s Gate 3 on peli, joka vangitsee pelaajansa intensiivisesti mukaansa.

Pelin eteneminen

Peli on luotu niin, että hahmo kehittyy ja vahvistuu pelin edetessä. Aluksi hahmo saattaa vaikuttaa hyvinkin heikolta varsinkin taistelutilanteissa, mutta tämä muuttuu pikkuhiljaa tarinan mennessä eteenpäin. Pelaaja voi tietyissä tilanteissa älykkyyttään käyttämällä jopa välttää taistelut. Tämä on yksi pelin mielenkiintoisista puolista.

Kun pelaaja on päässyt muutaman tason verran ylöspäin ja saanut haltuunsa muutamia taikaesineitä, on taistelu jo helpompaa.

Peli etenee kolmen massiivisen kappaleen aikana. Kunkin kappaleen pelaamiseen menee aikaa ehkä nelisenkymmentä tuntia eli pelitunteja on kaikenkaikkiaan luvassa paljon. Pelissä pääsee ensin pelaamaan luonnossa. Tämän jälkeen on vuorossa pelin pelottava osuus ja viimeisenä päästään vielä seikkailemaan kaupunkiin.

Hahmojen aitous ja muut ensiluokkaiset ominaisuudet

Pelissä on paljon ominaisuuksia, jotka ihastuttavat pelaajaansa. Pelissä esiintyvät eri hahmot ovat saaneet ylistystä mm. niiden aidon vaikutelman vuoksi. Hahmojen kehitystä ei missään nimessä ole jätetty kesken, vaan niiden käyttäytymiseen on panostettu erityisesti. Esimerkiksi pelin kyläläiset on luotu yksityiskohtaisesti niin, että käytännössä jokaisella on jotain sanottavaa pelaajalle. Lisäksi hahmojen äänet ovat yksilöllisiä eli kaikilla kyläläisillä ei ole samaa ääntä, kuten joskus saattaa joissain peleissä olla.

Peli tarjoaa pelaajalleen lukemattomia tilaisuuksia käyttää eri tilanteita hyödyksi ja tehdä oman ratkaisunsa. Esimerkiksi moninpelissä toinen pelaaja voi harhauttaa vartijaa juttelemalla tämän kanssa, samalla, kun toinen pelaaja käy varkaissa vartijan selän takana. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten pelaajat voivat yksin tai yhdessä keksiä omia keinoja tilanteista selviämiseen.

Hahmon luonti on monelle pelaajalle yksi mielekkäimmistä peliominaisuuksista. Sitä se on varmasti myös Baldur’s Gate 3:ssa, sillä muokkausmahdollisuuksia on annettu todella paljon. Pelaaja voi valita lukemattomien asetusten väliltä. Hahmoja ei voi kuin ihastella.

Uudelleenpelaamisen mahdollisuus

Baldur’s Gate 3 on luotu siinä mielessä nerokkaasti, että jos pelaaja päättää pelata sen uudelleen, peli ei tule todennäköisesti olemaan samanlainen. Pelissä on niin paljon muuttuvia tekijöitä ja pelaajalla on mahdollisuus muuttaa pelin kulkua tekemällä valintoja pelin edetessä.

Yleisesti ottaen kaikki pelissä eteen tulevat ongelmat on mahdollista ratkaista useammalla eri tavalla ja jokaisella ratkaisulla on vaikutuksensa. Monesti on nähty, että pelaajan valinnat johtavat kuitenkin samantyyppiseen ratkaisuun kuin mihin se olisi muutenkin päätynyt, mutta tässä pelissä ei ole näin.

Pelin voi pelata uudelleen ja uudelleen ja riippuukin vain pelaajasta, kuinka monta kymmentä tai sataa tuntia on valmis viettämään pelin parissa. Peli on pitkä on yhdelläkin pelikerralla.

Yhteenveto

Baldur’s Gate 3 -peliä voi lähteä pelaamaan, vaikkei olisi pelannut sen aiempia osia. Peli nimittäin sijoittuu yli 120 vuotta edellisen osan tapahtumien jälkeen ja on oma tarinansa. Ne pelaajat, joille pelisarja on jo tuttu, huomaavat kuitenkin varmasti yhtäläisyyksiä ja viittauksia edellisiin peleihin.

Pelin tarina on jäsennelty siinä mielessä mielenkiintoisella tavalla, että pelaaja saa käsitystä tapahtumien syistä vasta kymmenien pelituntien jälkeen. Kun ymmärrys on vihdoin saatu, herää kuitenkin vielä paljon uusia kysymyksiä ja peli toden totta pistää pelaajan miettimään. Peli vetää vertoja monille maailman parhaille peleille. Verovapaat kasinot tai netin muut pelisivustot sopivat kevyitä pelejä etsiville, mutta tämä Larian Studiosin mestariteos on omaa luokkaansa.

Baldur’s Gate 3 on peli, jossa pelaaja voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, miten pelli etenee. Vaikutusvaltaa on annettu paljon. Tämä varmasti miellyttää monia pelaajia, sillä hyvin moni muu peli on kirjoitettu valmiiksi niin, ettei sen tapahtumiin voi vaikuttaa tai vaikutusvalta on pieni.

Viimeisimmät artikkelit