Last of Us peli kokemuksia

Last of us

The Last of Us on yksi tämän hetken sekä kaikkien aikojen suosituimmista videopeleistä. Se julkaistiin vuonna 2013. Peli on voittanut useita palkintoja sekä sen käsikirjoituksesta, tehosteista että ääninäyttelystäkin. Peli on itseasiassa kaikkien aikojen palkituin peli.

The Last of Us on kauhupeli eli sen yleisöä ovat jännittäviä pelejä rakastavat pelaajat. Kyseessä on kuitenkin paljon muutakin kuin vain kauhupeli, sillä pelaaja pääsee samalla seuraamaan pelin päähenkilöiden keskinäistä vuorovaikutusta ja hahmojen kehitystä. Peliä onkin kehuttu sen mielenkiintoisuudesta juuri hahmojen pelinaikaisen kehityksen johdosta.

Peliä voi suositella kaikille pelejä harrastaville, kunhan ikää riittää tämän jännityksentäyteisen pelin pelaamiseen. Se on täysin omaa luokkaansa oleva peli eivätkä edes luotettavimmat nettikasinot ole yltäneet samanlaiseen suosioon. Tässä artikkelissa esittelemme peliä sen juonen osalta ja kerromme samalla sen saamien palkintojen perusteista. Pelin julkaisusta on jo aikaa, mutta se ei siitä huolimatta ole unohdettu. Lisäksi sen pohjalta luotu TV-sarja on nostanut konseptin jälleen pinnalle niin, että kaikki puhuvat siitä.

Pelin juoni

Peli sijoittuu post-apokalyptiseen maailmaan, jossa on valloillaan sienen aiheuttama infektio. Päähenkilönä seikkaillaan Joel-nimisenä hahmona, joka on yksi selviytyjistä. Joelin tehtävänä on viedä teini-ikäinen Ellie turvaan. Mutta mikä Elliessa on erikoista, on se, että hän on sieni-infektiolle immuuni.

Selviytyessään läpi erilaisten haasteiden, Joel ja Ellie kohtaavat infektoituneita ihmisiä. Heitä vastaan täytyy joko taistella tai piiloutua, riippuen siitä, mikä on kullekin tilanteelle paras vaihtoehto. Pelaaja voi usein valita itse, kuinka toimii, mutta juonen edistämiseksi täytyy selvitä useista taistelutilanteista.

Pelissä mielenkiintoista on Joelin ja Ellien välinen suhde, joka syventyy pelin edetessä. Joel on pelin alussa tunteensa kovettanut hahmo, mutta Ellie muuttaa tätä pikkuhiljaa.

Pelissä kerätään resursseja, hiivitään ja taistellaan vastustajia vastaan ja tutkitaan ympäristöä. Pelaaja pääsee käyttämään erilaisia aseita. Maastakin voi löytyä lähitaisteluissa hyödyllisiä esineitä, kuten pesäpallomailoja, jotka kuitenkin hajoavat taistelun tuoksinassa. Pelissä on mahdollista rakentaa myös Molotovin cocktaileja.

Pelin kohtauksia värittää ehdottomasti tekoälyjärjestelmä, jonka ansiosta peli on entistä realistisempi. Tekoälyä on käytetty niin vihollisten reagoinneissa kuin Ellienkin toiminnassa taistelutilanteissa. Ellie saattaa esimerkiksi kertoa Joelille vastustajien sijainteja tai heittää niitä kohti esineitä.

Tunnelma

Pelin pelaaja saa kokea paljon muutakin kuin vain peruskauhupelin tuomaa jännitystä. Joelin ja Ellien välinen suhde on intensiivistä seurattavaa. Niinpä mielenkiinto pysyy varmasti yllä pelaajan halutessa tietää seuraavista käänteistä. Pelin käänteet jäävät varmasti pelaajan mieleen, tämän jäädessä odottamaan jatkoa.

Post-apokalyptinen teema herättää aina tietynlaisia tunteita ja aiheuttaa tietynlaisen tunnelman niin peleihin kuin elokuviinkin. Tarkoitus on selviytyä, joka saa pelaajan kiinnittämään huomiota pieniinkin asioihin. Kerätäänhän pelissä resursseja selviytymistä varten.

Peli ei sovi perheen pienimmille. Sen tunnelma on jännittävä, paikoin jopa ahdistava. Pelissä on myös surullisia hetkiä ja sen äänimaailma tehostaa kunkin hetken tunnelmaa entisestään. Intensiivinen peli vaatii pelaajaltaan tarkkuutta, joskus myös nopeutta. Yksi pelin mielenkiintoisimmista tekijöistä on se, että kaiken ei tarvitse tapahtua niinsanotusti käsikirjoituksen mukaan. Pelaajalla on siis vapauksia joko taistella tai käyttää ympäristöä hyödyksi esimerkiksi piiloutumiseen. Niinpä pelissä on mahdollista käyttää hyökkäystaktiikan sijaan myös salakavaluutta.

Pelin ikäraja on Suomessa K-18.

Pelin suosio

The Last of Us on saanut kriitikoilta paljon ylistystä. Se on palkittu jopa yli 200 kertaa. Peli on saanut kehua mm. parhaasta käsikirjoituksesta, dialogista, parhaasta ääninäyttelystä, ääniraidasta, grafiikasta ja erikoistehosteista. Pelin pelaajat ymmärtävät sen saamat kehut varmasti jo heti alkuhetkillä. Parhaat ps4 pelit jäävät mieleen ja moni palaa pelin pariin uudelleen myös sen läpipelaamisen jälkeenkin. Onhan pelissä mahdollista toimia luovasti omien päätösten mukaan.

Peli saavutti niin räjähdysmäisen suosion, että siihen perustuen päätettiin luoda myös TV-sarja. Tämä sai odotetusti yhtä räjähtävän suosion. Peli on saanut myös jatko-osan, The Last of Us Part II.

Peli on luonut sen julkaisustaan lähtien valtavan määrän upeita, jännityksentäyteisiä pelihetkiä. Peli on noussut hyvin nopeasti monen pelaajan lempipeliksi eikä syytä liene tarpeen ihmetellä. Jos ikää riittää pelaamiseen, on peli ehdottomasti kokeilun arvoinen. Sitä voi pelata Playstation 3:lla ja 4:llä.

Viimeisimmät artikkelit